© VSO/Aubrey Fagon ©VSO/Richard Crease/Daily Echo © VSO/Ben Langdon © VSO
|
|
|

Serviciul de Voluntariat VSO

pentru Dezvoltare Internationala
in tari defavorizate din Africa si Asia

Voluntary Service Overseas (VSO) - cea mai importanta agentie independenta de dezvoltare internationala care actioneaza prin intermediul voluntarilor, cu experienta de peste 50 de ani in trimiterea de profesionisti voluntari in tari defavorizate din Africa si Asia - va lanseaza o provocare profesionala si personala mai putin obisnuita: aceea de a va alatura efortului celor peste 40.000 de voluntari din intreaga lume care s-au oferit de-a lungul timpului pentru a-si impartasi abilitatile profesionale cu unele dintre cele mai defavorizate comunitati de pe glob. In prezent, VSO trimite voluntari internationali si desfasoara programe de dezvoltare in peste 40 de tari din Africa, Asia, Asia-Pacific si America de Sud.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
IMPORTANT: Incepand cu data de 1 nov. 2009, profesionistii romani interesati sa devina voluntari VSO intra in fluxul global de aplicatii primite de VSO din Marea Britanie si alte state UE; ca urmare, profesionistii romani care aplica dupa aceasta data beneficiaza de acelasi sistem de aplicare si selectie cu acestia. Va atragem atentia ca incepand cu data sus mentionata nu vor mai fi acceptate aplicatii prin email, ci doar exclusiv prin mecanismul de aplicare online disponibil pe pagina oficiala a VSO UK la www.vso.org.uk.

In perioada aprilie 2008 - octombrie 2009, VSO UK in colaborare cu Pro Vobis - Centrul National de Voluntariat din Romania a derulat un proiect pilot menit sa stimuleze si sa evalueze interesul profesionistilor romani pentru acest serviciu de voluntariat pentru dezvoltare internationala. Acum acest pilot a ajuns la final, profesionistii romani putand sa aplice pentru a deveni voluntari VSO direct prin mecanismul online disponibil pe pagina web a VSO UK. In cazul in care reveniti pe acest site dupa o vizita anterioara, cu intentia de a aplica la VSO, va recomandam sa parcurgeti informatiile actualizate pentru a va asigura ca sunteti la curent cu modificarile survenite in conditiile de aplicare. Va multumim pentru intelegere!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Voluntarii recrutati de VSO sunt specialisti in diverse domenii de interes pentru partenerii organizatiei din Africa si Asia si lucreaza in cadrul unor plasamente individuale, adesea cu o componenta de consultanta si/sau instruire a unor colegi de profesie de acolo, pe diverse proiecte cu durata intre 1 si 2 ani. Majoritatea voluntarilor lucreaza in diverse roluri menite sa contribuie la imbunatatirea accesului echitabil si calitatii sistemelor de sanatate si de educatie din tarile respective, in timp ce altii lucreaza pentru sprijinirea dezvoltarii sociale si a mijloacelor de trai sustenabile.

Citeste aici despre experienta Cristinei in India!

VSO cauta persoane pasionate de profesia si munca lor, curioase si dornice de a invata lucruri noi si de a-si impartasi experienta cu altii, capabile sa isi transfere si sa isi muleze expertiza pe contexte noi de lucru, adesea cu resurse limitate, persoane capabile sa duca un trai modest, care sa respecte cultura si stilul de viata local. Cautam persoane idealiste, dar si cu o doza considerabila de realism, care cred in faptul ca o retea de oameni dedicati unei cauze nobile pot genera o schimbare in bine in lume. VSO crede in puterea oamenilor de a lucra impreuna, de a-si impartasi abilitatile, creativitatea si cunostintele si de a contribui, impreuna, la dezvoltarea unei lumi mai echitabile pentru toti.

Daca aveti experienta solida intr-unul dintre domeniile acestea, aveti oportunitatea de a activa in roluri de voluntari specifice profesiei dvs., pe proiecte cu durata de 1-2 ani, in cadrul uneia dintre variatele organizatii partenere cu care VSO colaboreaza in cele 40 de tari defavorizate din Africa si Asia in care desfasoara munca de dezvoltare. Este vorba despre organizatii caritabile locale, care lupta pentru diferite cauze cu impact social, institutii si structuri guvernamentale, scoli, institutii de invatamant profesional si universitar, clinici si spitale, cooperative mestesugaresti sau asociatii ale micilor fermieri/pescari, etc. Aceste organizatii au nevoie de sprijin profesional si consultanta pentru a se dezvolta si pentru a-si putea mentine si extinde servicii vitale – programe sociale, educationale, programe in domeniul HIV-SIDA, dezvoltare comunitara si rurala, promovarea si apararea drepturilor omului, etc. in beneficiul categoriilor vulnerabile de populatie cu care lucreaza – femei, copii, persoane cu dizabilitati, persoane afectate de HIV/SIDA, minoritati, mici fermieri, etc. Rolul voluntarilor internationali trimisi de VSO este nu doar acela de a-si pune abilitatile profesionale in serviciul acestor organizatii, ci, in aceeasi masura, de a lucra in colaborare si armonie cu colegii de acolo si de a-si impartasi cat mai eficient cunostintele si abilitatile cu acestia, pentru a genera impreuna o schimbare cat mai durabila si sustenabila a calitatii vietii comunitatilor din zonele respective.

VSO primeste anual sute de solicitari de a trimite profesionisti in domenii de interes specifice, ca urmare a nevoilor semnalate de organizatiile sau guvernele respective, pe baza unor parteneriate. VSO lucreaza in mod strategic, fiecare profesionist trimis de VSO avandu-si rolul sau in planul de dezvoltare al regiunii elaborat de VSO impreuna cu partenerii locali din zona respectiva si reprezintand un pas in plus catre o schimbare durabila in bine.

Cele 6 obiectivele de dezvoltare prioritare ale VSO in tarile in curs de dezvoltare in care lucreaza sunt:
* Educatie  - cresterea accesului la educatie si a calitatii acesteia;
* Sanatate  - cresterea acessului la servicii de sanatate de calitate;
* Dizabilitate - sprijinirea persoanelor care sufera de o dizabilitate sa se implice in viata familiei si a comunitatii lor ca membri cu drepturi egale;
* HIV & SIDA  - prevenirea, cresterea accesului la tratament si combaterea stigmei legate de HIV & SIDA;
* Participare si Guvernanta – dezvoltarea sistemelor de guvernare si a participarii categoriilor dezavantajate la acest proces;
* Mijloace de Trai Sustenabile – sprijinirea abilitatii populatiilor locale de a-si castiga un trai in mod sustenabil.

VSO UK este finantat in cea mai mare parte printr-un parteneriat incheiat cu DFID - Departmentul pentru Dezvoltare Internationala al Marii Britanii, insa si prin eforturi constante de strangere de fonduri din alte surse si donatii private.

Daca v-am trezit interesul, paginile acestui site va ofera informatii despre organizatia care sta in spatele acestui serviciu de voluntariat, ce inseamna sa fiti voluntar VSO, rolul dvs. ca voluntar international pentru dezvoltare, domeniile profesionale pentru care recruteaza VSO si cateva exemple de plasamente VSO, cat si sprijinul de care veti beneficia de la VSO pentru a va duce la bun sfarsit stagiul de voluntariat.

Istoricul VSO in Romania

Activitatea VSO UK in Romania a inceput in anii '90, tara noastra fiind in acea perioada beneficiara a muncii voluntarilor internationali trimisi de aceasta organizatie. In anul 2000, insa, activitatea VSO in Romania a fost intrerupta, organizatia indreptandu-si atentia catre alte regiuni prioritare din lume.

Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a sosit momentul ca Romania sa se transforme din tara beneficiara in tara donatoare de voluntari. Ca urmare, VSO UK, in colaborare cu Pro Vobis - Centrul National de Voluntariat din Romania, a derulat in perioada aprilie 2008 - octombrie 2009 o campanie pilot de recrutare de voluntari printre profesionistii romani, cu scopul de a stimula si a sonda interesul profesionistilor romani pentru participarea la un astfel de serviciu de voluntariat. Incepand cu 1 nov. 2009, aplicantii romani intra in fluxul normal de aplicanti al VSO UK.

Exista in Romania numerosi profesionisti cu experienta, care au acum sansa de a privi dincolo de problemele societatii romanesti si de a-si testa capacitatile profesionale si personale in unele din cele mai defavorizate zone al lumii. Stagiile de voluntariat VSO sunt mai mult decat o imersiune in taramuri si culturi exotice, fiind in acelasi timp o incursiune in propria persoana si un test al propriilor abilitati profesionale intr-un mediu total diferit, plin de provocari dar si de oportunitati de dezvoltare.

Voluntarii romani, precum zecile de mii de voluntari din intreaga lume care au luat deja parte de-a lungul anilor la astfel de stagii, se vor intoarce in tara si in bransa lor cu abilitati noi, experienta mult imbunatatita, o perceptie noua asupra lucrurilor ce ii inconjoara si incredere sporita in propriile forte, transmitand mai departe mesajul de schimbare in bine. Mai mult decat atat, ei se vor intoarce cu experienta unor realitati concrete din tarile in curs de dezvoltare - o resursa importanta pentru cresterea nivelului de educatie al populatiei generale din Romania privind problemele globale ale omenirii.

De retinut:

* VSO lucreaza strategic, prin intermediul unor parteneriate cu diverse organizatii sau guverne din tari in curs de dezvoltare. VSO recruteaza voluntari pe baza cererii si in functie de solicitarile acestora, pentru a atinge obiectivele de dezvoltare identificate impreuna cu acesti parteneri in regiune. Detalii despre modul de lucru al VSO gasiti aici.

* Prin urmare, VSO recruteaza si trimite ca voluntari doar persoane cu studii superioare de specialitate si cu experienta relevanta si recenta in domenii specifice, pe baza cererilor primite de la partenerii sai din Africa si Asia (vezi sectiunea Volunteer Placements). Majoritatea plasamentelor disponibile implica o importanta latura de consultanta sau de instruire a colegilor din tarile respective. Odata stabilit plasamentul, voluntarii primesc documentatia plasamentului, care detaliaza obiectivele plasamentului, colaboratorii si echivalentul unei fise de post, cat si acces la numeroase informatii utile despre organizatia, regiunea si tara respectiva.

* In prezent, VSO trimite voluntari in 40 de tari in curs de dezvoltare, in principal in Africa si Asia (vedeti lista tarilor aici).

* Plasamentele VSO sunt de lunga durata - de 1-2 ani, majoritatea plasamentelor fiind de 2 ani. Personalul medical, cat si specialisti din alte domenii cu experienta indelungata si specifica, pot opta pentru plasamente de 1 an. Se prefera in general persoane dispuse sa lucreze timp de 2 ani, pentru un impact mai durabil. Unele oportunitati de voluntariat de scurta durata, de 1-6 luni, sunt disponibile pentru persoane cu experienta bogata de consultanta, de preferinta in context international, care pot realiza un impact intr-un timp mai scurt.

* Voluntarilor VSO li se asigura transportul international, cazare, asigurare medicala, un concediu de odihna dupa 1 an, obtinerea vizei, precum si o alocatie de trai modesta, insa suficienta pentru un trai simplu. Detalii despre sprijinul de care beneficiaza voluntarii VSO gasiti aici.

* Conditiile de viata si cazare sunt simple, majoritatea plasamentelor fiind in zone mai slab dezvoltate, in orase mici sau zone rurale, mai degraba decat in orase mari. Voluntarii VSO traiesc chiar in mijlocul comunitatilor in care muncesc. Conditiile de cazare variaza de la post la post, in functie de comunitatea in care este plasat voluntarul, insa se asigura de catre organizatia gazda cel putin propriul dormitor si un minim de mobila necesara. VSO crede cu tarie in filosofia conform careia colaborarea dintre voluntari si colegii locali, invatarea si transferul de experenta si abilitati (in ambele sensuri!) poate fi eficient doar in masura in care voluntarii impart un stil de viata similar cu cel al colegilor locali.

* VSO recruteaza voluntari in mod continuu, pe tot parcursul anului, prin cele 7 baze de recrutare din lume. Majoritatea plecarilor au loc in jurul lunilor februarie-martie, iunie, august, septembrie si octombrie. Atentie: de la aplicare si pana la plecare este nevoie de o perioada de minim 4-6 luni, in functie de caz, pentru parcurgerea tuturor pasilor de selectie, instruire, identificarea si alocarea unui plasament, obtinerea documentelor necesare si alte pregatiri de plecare. In cazul in care sunteti disponibil/a pentru a pleca in decursul urmatoarelor 8-12 luni, este recomandabil sa aplicati inca de pe acum.

* Aderarea la acest program se face pe baza de selectie. Selectia aplicantilor este riguroasa si presupune parcurgerea mai multor pasi, care urmaresc atat evaluarea experientei profesionale, cat si evaluarea calitatilor personale care, din experienta VSO, sunt esentiale pentru munca si traiul intr-o tara in curs de dezvoltare si pentru ducerea la bun sfarsit a obiectivelor plasamentelor VSO.

* Repartizarea voluntarilor se face dupa principiul "Omul potrivit la postul potrivit", in functie de zonele in care este cea mai mare nevoie de abilitatile fiecarui voluntar. Noi plasamente apar pe masura ce se primesc solicitari de la partenerii din diferitele tari beneficiare, ele fiind ocupate pe masura ce se primesc aplicatii de la voluntari cu calificare cat mai corespunzatoare acestor solicitari. Din toate aceste motive, din pacate, nu este posibil ca voluntarii sa isi aleaga de la bun inceput tara de destinatie, desi preferintele personale sunt, pe cat posibil, luate in considerare. Flexibilitatea este asadar o calitate de baza pe care o cautam la potentialii voluntari VSO.

* VSO pune la dispozitia voluntarilor sai numeroase materiale informative despre teme de interes pentru munca de dezvoltare si tarile in care actioneaza, dezvoltate de-a lungul celor 50 de ani de experienta fie de experti din cadrul organizatiei, fie de fosti voluntari VSO, cat si variate oportunitati de networking intre voluntarii curenti, dar si cu fosti voluntari VSO.

* Aplicantii care doresc sa fie insotiti de partenerii de viata si/sau de copii pe perioada stagiului de voluntariat VSO au la dispozitie anumite optiuni si facilitati, insa trebuie sa ia in considerare si constrangerile rezultate din acest lucru. Detalii gasiti pe sectiunea FAQ.

* VSO are grija deosebita de siguranta voluntarilor sai si nu trimite voluntari in regiuni de conflict. Acestia pot fi retrasi prompt in caz de urgente referitoare la siguranta lor sau urgente medicale.

***

Nota:

Deoarece cunoasterea avansata limbii engleze este o conditie obligatorie pentru a putea deveni voluntar VSO, informatiile din paginile urmatoare sunt prezentate in limba engleza.

 

 

 

Voluntariatul in tara>
www.voluntariat.ro

© VSO/Jon Spaull
© VSO/Simon Rawles
© VSO/Jon Spaull
© VSO/Richard Crease/Daily Echo
© VSO
© VSO
© VSO/Ben Langdon
© VSO/Richard Crease/Daily Echo

© VSO/Jon Spaull

© VSOl

© VSO/Ben Langdon

© VSO/Jon Spaull

© VSO/Aubrey Fagon

© VSO/Jon Spaull

© VSO

© VSO/Annie Bungeroth

© VSO/Ben Langdon

Copyright © 2009 Pro Vobis & VSO- Toate drepturile rezervate
Thank you to the website design company guide for the hit counter.