current language

ro

Centrul de voluntariat - ce este și cum se înființează

2022-02-24

scris deCoaliția pentru Voluntariat

Centrul de voluntariat este un punct de întâlnire între cererea și oferta de voluntariat dintr-o comunitate. Un CV trebuie să fie locul în care fiecare membru al comunității - individ, grup sau entitate juridică - simte că poate veni pentru a da ceva comunității în care trăiește. Este tocmai punctul de intersecţie dintre oferta de abilităţi şi disponibilitatea de implicare a oamenilor, nevoia de ajutor a organizațiilor, şi comunitatea pentru care activează aceste organizații.

Mai tehnic vorbind, centrul de voluntariat reprezintă mecanismul care facilitează implicarea voluntară în comunitate prin identificarea și punerea în legătură a nevoilor existente în comunitate cu disponibilul de abilități, cunoștințe, energie și entuziasm al membrilor comunității. 

 

Care sunt serviciile oferite de un Centru de Voluntariat?

  1.   Matching (potrivirea cererii de voluntariat cu oferta de voluntariat)
  2.   Informare
  3.   Promovare
  4.   Dezvoltarea voluntariatului
  5.   Formare și consultanță
  6.   Lobby și advocacy pentru voluntariat

Dincolo de funcţia esenţială de matching (potrivirea cererii cu oferta), un centru de voluntariat oferă informaţii despre voluntariat şi trebuie cel puțin să promoveze voluntariatul și importanța sa comunitatea locală, în presă, companiilor dornice să îşi implice angajaţii în acţiuni de voluntariat sau dornice să includă voluntariatul în strategiile lor de CSR, comunitatea academică, etc. Primele 3 funcții sunt minime pentru ca centrul de voluntariat să-și îndeplinească rolul său de bază.

Ultimele 3 servicii de pe lista de mai sus țin de experiența și maturitatea centrului și se dezvoltă de obicei în timp, în legătură directă și cu răspunsul comunității la performanța centrului, care poate deveni un centru de resurse pentru alte organizații care vor să-și dezvolte programe de voluntariat, pot oferi formare și consultanță coordonatorilor de voluntari din localitate și colaborează cu autoritățile publice locale pentru dezvoltarea și sprijinirea activităților de voluntariat.

Pro Vobis a inițiat și coordonat Rețeaua Națională a Centrelor de Voluntariat din România – o structură informală care a reunit de-a lungul anilor, în perioada 2001-2013, 25 de centre locale de voluntariat, mai mici sau mai mari, fie ca organizații de sine stătătoare, fie departamente în cadrul altor organizații. Cele mai active 3 centre de voluntariat din această rețea informală sunt acum, în 2022, alături de Pro Vobis fondatori ai Coaliției pentru Voluntariat

Ca centru național de resurse pentru voluntariat și cu sprijinul partenerilor europeni, Pro Vobis a implementat mai multe proiecte de dezvoltare a conceptului de centru de voluntariat, dezvoltând o tipologie a centrelor de voluntariat și o serie de standarde cu privire la activitatea centrelor, care descriu principalele servicii pe care le poate oferi un centru, în ordinea complexității acestora.

Pentru detalii suplimentare despre constituirea și funcționarea unui centru de voluntariat, vă încurajăm să ne contactați la provobis@provobis.ro. Putem să vă punem la dispoziție Ghidul de constituire a unui centru de voluntariat, dar și să vă ghidăm în etapa de analiză strategică privind oportunitatea înființării unei astfel de structuri.

Puteți găsi  aici datele de contact ale organizațiilor care găzduiesc centre de voluntariat active în acest moment.

distribuie articolul

proiect derulat de:

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
logo volunteering

Sursa ta de informații despre voluntariat în România.

Powered by  

logo linnify

contactează-ne

  • coalitia@voluntariat.ro