current language

ro

Evenimente importante pentru voluntariat

2022-02-28

scris deCoaliția pentru Voluntariat

Peisajul voluntariatului nu este unul arid - avem câteva evenimente deja consacrate, dar și date importante de marcat, care se înscriu anual în calendarul oricărei organizații ce sprijină sau practică voluntariatul.

5 decembrie - Ziua Internațională a Voluntarilor

E ziua cea mai cunoscută - o ocazie perfectă de a aprecia voluntarii, de a le mulțumi public, de a organiza diverse petreceri, ceremonii și chiar Gale pentru voluntarii voștri - dintr-o organizație, din oraș, sau chiar din întreg județul. 

Ziua de 5 decembrie este celebrată încă din 1985, când Organizația Națiunilor Unite a decis că o astfel de zi oficială este o șansă pentru voluntari, comunități și organizații de a promova contribuțiile lor la dezvoltare, la nivel local, național și internațional. 

Pentru că reușește să combine sprijinul ONU cu mandatul organizațiilor de la firul ierbii, Ziua Internațională a Voluntarilor este o oportunitate unică pentru oameni și organizațiile care implică voluntari de a colabora cu agențiile guvernamentale, instituțiile non-profit, grupurile comunitare, mediul academic și sectorul privat. 

Denumirea completă a zilei este Ziua Internațională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică și Socială și este celebrată în întreaga lume, an de an.

 

Chiar și în România, a început să fie tot mai cunoscută în ultimii 10 ani - 5 decembrie marcând de cele mai multe ori Gale ale voluntariatului, la nivel local sau județean. Din 2011 se organizează și Gala Națională a Voluntarilor

 

Recunoașterea zilei de 5 decembrie este încurajată și în raport cu autoritățile publice locale, astfel că inclusiv Legea Voluntariatului prevede explicit în art. 7, alin. (3) faptul că “Autoritățile administrației publice locale promovează și susțin organizarea de evenimente cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, în data de 5 decembrie a fiecărui an.”

Mai multe detalii, resurse, temele edițiilor anterioare ale Zilei Internaționale a Voluntarilor - găsiți aici

 

5 noiembrie - Ziua Internațională a Managerilor de Voluntari 

Chiar dacă nu e (încă) atât de cunoscută precum ziua de 5 decembrie, Ziua Internațională a Managerilor de Voluntari (ZIMV) este la fel de importantă. Pentru că orice program de voluntariat eficient, orice echipa de voluntari funcțională, au în spatele lor unul (sau mai mulți) coordonatori de voluntari - acei oameni care mobilizează echipele de voluntari, organizează munca lor, fac toată partea de birocrație necesară unui program de voluntariat, animă voluntarii și le stimulează motivația, mediază între voluntari și angajații unei organizații sau instituții și sunt de altfel mereu ambasadorii voluntarilor, în fața managementului, dar și a finanțatorilor.
Pentru că ocupația de Manager de voluntari nu este peste tot recunoscută sau înțeleasă, o zi internațională dedicată lor este un prilej minunat de a dezbate despre importanța acestui rol, despre tehnici, instrumente și resurse prin care coordonatorii de voluntari pot deveni tot mai buni în activitatea lor, tot mai adaptați nevoilor în schimbare ale voluntarilor pe care îi coordonează, dar și ale programelor variate de voluntariat. Managerii de voluntari învață continuu, muncesc intens, sunt alături de voluntarii lor, așa încât cel puțin o zi pe an, e necesar să se facă o rocadă, să fie ei cei aplaudați și apreciați.

 

Celebrarea acestei ocupații a început în 1999, la inițiativa unui comitet de profesioniști în Managementul Voluntarilor, din SUA, Australia și Noua Zeelandă. Până în 2005, era serbată tot în data de 5 decembrie. Din 2006, a fost creat Grupul Internațional al Suporterilor ZIMV, care a decis alegerea datei de 5 noiembrie începând cu 2008.

 

În fiecare am, ZIMV primește o tematică anume și organizațiile din lumea întreagă, precum și grupurile de voluntari, sunt încurajate să le mulțumească Managerilor lor și să aprecieze public tot ceea ce ei fac. Detalii despre modalitățile de marcare a acestei zile, inclusiv resurse de comunicare și idei, găsiți aici.

 

 

SNV - Săptămâna Națională a Voluntariatului

Iată și un eveniment de-al nostru, care are loc în România, anual, de peste 20 de ani!

Săptămâni și festivaluri ale voluntariatului au loc în numeroase colțuri ale lumii, din Canada în Australia, din Noua Zeelandă până în Israel, dar și în multe țări europene, precum Croația, Slovacia, Germania, Irlanda, Marea Britanie sau Italia. Câteva detalii despre SNV-uri din întreaga lume a adunat CEV aici

 

În România, SNV - Săptămâna Națională a Voluntariatului este un eveniment de tradiție, coordonat de Pro Vobis - Centrul Național de Voluntariat, fără întrerupere, încă din 2002.

În fiecare primăvară, în a treia săptămână a lunii mai, celebrăm voluntarii și voluntariatul! SNV este menită să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care acestea îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor. SNV este:

  • O mobilizare sincronizată a organizațiilor care implică voluntari și devin astfel o voce comună;
  • O oportunitate de a încerca voluntariatul, pentru cei care vor, dar nu știu cum să se implice;
  • O demonstrație și o sursă de inspirație privind puterea noastră, a tuturor, de a colabora pentru o schimbare pozitivă în comunitate;
  • O oportunitate pentru organizații de a implementa idei de schimbare sau de a celebra public programele lor de voluntariat, sub umbrela unui eveniment național;
  • O oglindă a diversității oamenilor, organizațiilor, cauzelor și activităților din sfera voluntariatului;
  • Un cadru public național pentru recunoașterea și aprecierea publică a voluntarilor;
  • Un eveniment anual în creștere, care atrage atenția comunității și mass-media către faptele bune din jurul nostru.

Orice organizație, instituție sau grup de inițiativă care realizează activități de voluntariat sau promovează voluntariatul poate să se înscrie în SNV, devenind Partener local SNV.

Site-ul programului vă așteaptă cu detalii despre edițiile anterioare, beneficiile implicării în SNV, modalități de înscriere, articole și materiale video inspiraționale de la ediția aniversară a 20 de ani, dar și o Bancă de idei de acțiuni pe care le puteți și voi implementa în SNV.

 

 

Mai sunt și alte evenimente interesante peste an, în care veți putea regăsi acțiuni sau programe de voluntariat și care subliniază astfel importanța voluntariatului în mai multe sfere ale vieții. Merită să le analizați pe fiecare!

2 mai - Ziua Națională a Tineretului 

12 august - Ziua Internațională a Tineretului / International Youth Day (ONU) / World Youth Day

Ziua Învățării Nonformale - organizată de obicei de ANPCDEFP 

Săptămâna Europeană a Tineretului

Giving Tuesday

Gala Societății Civile

Gala Premiilor Participarii Publice 



distribuie articolul

proiect derulat de:

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
logo volunteering

Sursa ta de informații despre voluntariat în România.

Powered by  

logo linnify

contactează-ne

  • coalitia@voluntariat.ro