current language

ro

Învățarea experiențială

2022-04-07

scris deCoaliția pentru Voluntariat

Învățarea experiențială este învățarea care are loc prin acțiune, adică prin implicarea ta în experiențe practice, pe care le procesezi apoi în momente de reflecție. 

Acest tip de învățare poate să apară atât sub forma unui proces de învățare ghidat, în care altcineva pregătește un context de învățare experiențială pentru tine (de exemplu un training sau o activitate practică de plantat semințe în cadrul orei de biologie) dar, dacă înțelegi puțin cum funcționează lucrurile, poți să te asiguri chiar tu că transformi experiențele pe care le ai în experiențe din care înveți ceva.

 

Pentru ca învățarea să aibă loc trebuie să ne asigurăm că experiența în sine este urmată de câțiva pași. 

Imediat după experiență e bine să-ți iei un mic moment de reflecție; să te gândești ce s-a întâmplat mai exact? Cum am reacționat eu? Cum au reacționat ceilalți? Cum m-am simțit? 

Apoi este important să existe și un moment de teoretizare  sau înțelegere a experienței. Un moment în care adresăm de ce-urile? De ce am reacționat așa? De ce am simțit așa? De ce dacă acționez într-un fel primesc acest răspuns? Ce concluzii pot trage din această experiență? 

La final mai rămâne de bifat un moment de transfer - un plan pentru o situație similară care ar putea să apară în viitor. Cum aș face data viitoare? Ce aș schimba? Ce aș face la fel?

 

Să ne imaginăm un exemplu, te plimbi pe stradă într-o seară de iarnă, în drum spre casă și ești ușor distras. Ajungi la o trecere de pietoni semaforizată, semaforul e roșu, dar pentru că e seară și nu vezi pe nimeni pe stradă, decizi să treci. În câteva secunde, înainte să apuci să iți dai seama exact ce s-a întâmplat, o mașină frânează brusc și reușește să oprească foarte aproape de tine. Te sperii tare, șoferul pare nervos, dă geamul jos și ridică tonul la tine. Încă nu înțelegi exact ce s-a întâmplat, te simți speriat și simți cum ți-a crescut pulsul. Reușești să ajungi pe cealaltă parte a străzii și începi să te liniștești. Ei bine, tocmai ai trecut printr-o experiență destul de intensă. 

Hai să vedem împreună cum putem să transformăm această experiență într-o experiență de învățare. Mai stii care era primul pas care urma după experiența în sine? Ai dreptate, este vorba de reflecție - momentul în care identifici cum te-ai simțit (surprins, speriat, nepregătit, deranjat...etc.), ce s-a întâmplat (ai trecut strada pe roșu, nu ai avut în vedere că pot să vină mașini de după colț, nu ai verificat situația în timp ce traversai, etc.). 

După momentul de reflecție este important să aloci timp și teoretizării și să încerci să identifici de ce s-a întâmplat tot ceea ce s-a întâmplat (erai distras și nu ai evaluat toate riscurile, fiind seară vizibilitatea este redusă, iar șoferul nu te-a observat, purtai haine închise la culoare, nu ai verificat traficul suficient înainte să treci, etc.). 

Iar în final, e important să închei demersul cu etapa de transfer, cum vei reacționa într-o situație similară în viitor (vei fi mai atent la trecerile semaforizate, vei verifica de mai multe ori dacă vine vreo mașină și vei lua în calcul și posibilitatea ca acestea să apară subit de după colț. Dacă e întuneric și te plimbi pe străzi insuficient luminate, ai putea să te asiguri că porți un element reflectorizant care să te facă mai vizibil în rândul șoferilor, etc.).

 

 

Și uite așa, parcurgând toți pașii, te asiguri că data viitoare vei acționa diferit. Practic, vei fi învățat ce ai de învățat din experiența pe care ai trăit-o.

Având în minte acești pași, ține doar de noi să ne transformăm orice experiență într-o experientă de învățare și să ne asigurăm în acest fel că nu ne lovim mereu și mereu de aceleași situații neplăcute.

Și uite așa, legăm învățarea de situații reale din viață și ne asumăm, în timp, tot mai mult din propriul parcurs de dezvoltare, procesând experiențe cu care ne întâlnim întâmplător, dar și planificându-ne experiențe care să contribuie la dezvoltarea noastră într-o anumită direcție; vreau să îmi depășesc frica de vorbit în public - mă înscriu la un curs de public speaking, țin o prezentare într-un cadru mai larg, etc. Și apoi, reflectez, teoretizez și transfer!

 

 

distribuie articolul

proiect derulat de:

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
logo volunteering

Sursa ta de informații despre voluntariat în România.

Powered by  

logo linnify

contactează-ne

  • coalitia@voluntariat.ro