current language

ro

De ce sa fii voluntar?

2022-02-10

scris deCoaliția pentru Voluntariat

Voluntarii ajută la rezolvarea a nenumărate probleme din comunitate, în mai toate țările lumii, dar și la noi. Și chiar în domeniile în care problemele nu se pot rezolva cu una, cu două, voluntarii reușesc să îmbunătățească situația. 

De la copii, la vârstnici, de la protecția mediului până la dezvoltarea culturii, de la educație până la protejarea drepturilor omului, voluntarii pot contribui decisiv prin timpul lor, cunoștințele pe care le au și pasiunea pe care sunt dispuși să o împărtășească.

Dacă ne gândim la obstacolele financiare, birocratice sau de personal pe care le au atât instituțiile publice, cât și organizațiile neguvernamentale, nu putem să ne îndoim de faptul că voluntarii, prin aportul lor, reușesc să aducă energia necesară pentru a face lucrurile mult mai bune.

Motivele pentru a deveni voluntar sunt extrem de diferite, și pot apărea din dorințe sau valori extrem de personale sau din contră, pot fi stimulate de ceva sau cineva din exterior. Important este să le găsești, oricare ar fi ele, pentru că nu există un motiv care să fie mai valid sau mai important decât altul. Vrei să ajuți? Asta e singura condiție care contează!

Dacă te macină curiozitatea, uite câteva din motivele pentru care se implică voluntarii:

  • Voluntariatul te face să te simți un pic ca un erou. După ce te implici într-o acțiune care face lumea din jurul tau puțin mai bună, te învăluie un sentiment de realizare foarte specific! Probabil de asta arata și studiile că voluntariatul poate reduce nivelul de stres și poate crește nivelul nostru de fericire.

 

  • Voluntariatul te poate ajuta în carieră. Să-ți spun un secret: poți învăța ceva din aproape orice experiență pe care o ai, mai ales dacă e una pe care n-ai mai încercat-o înainte. Prin activitățile de voluntariat poti aduna informații noi și poti învăța multe lucruri concrete, de care vei avea nevoie mai târziu în viața profesională. Câteva exemple sunt munca în echipă, leadership-ul, rezolvarea conflictelor, dar în funcție de activitatea pe care ți-o alegi ele pot fi și mult mai specifice. În plus, testând diferite lucruri, îți dai seama mai repede care sunt punctele tale forte și ce-ti place mai mult să faci.

 

  • Prin voluntariat îți poți găsi noi prieteni – atunci când activezi umăr la umăr cu alții pentru acțiuni de bine, indiferent de domeniu, intri în contact cu oameni care au aceași interese și valori cu tine. Acestea sunt ingredientele perfecte pentru începutul unei prietenii frumoase!

 

  • Voluntariatul te poate ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă în lumea reală. Care sunt problemele? Cum au apărut ele? Cum trăiesc alți oameni? De ce suntem diferiți? În ce feluri suntem la fel? Viața e complexă și dacă te implici direct, poți să o cunoști mai ușor și mai bine.

 

 

  • Voluntariatul îți poate da ocazia să faci ce te pasionează, sau chiar să găsești noi pasiuni. Poate ai un hobby sau simți o atracție către ceva, care poate fi dezvoltat prin implicarea ca voluntar într-o organizație - de exemplu fotografia - sau vrei să încerci un rol care crezi că ți s-ar potrivi ca o mănușă - de exemplu rolul de coach. Unul din avantajele voluntariatului este că de regulă se realizează sub grija atentă a unui specialist din cadrul ONG-ului, de la care poți afla multe informații utile.

În zilele noastre, timpul a devenit una din cele mai importante resurse pe care le avem. Așa că e foarte important să-l folosim cât mai bine și să alegem lucrurile importante pentru noi. Dacă ce e important pentru tine se potrivește bine în activitatea unui ONG, căștigurile sunt multe si pe toate părțile!!!

distribuie articolul

proiect derulat de:

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
logo volunteering

Sursa ta de informații despre voluntariat în România.

Powered by  

logo linnify

contactează-ne

  • coalitia@voluntariat.ro