Resurse
despre voluntariat
Reteaua Nationala a
Centrelor de Voluntariat
Saptamana
Nationala a Voluntariatului
Anul European al
Voluntarului 2011
Ce este voluntariatul? Reteaua Nationala a Centrelor de Voluntariat Saptamana Nationala a Voluntariatului Campania Nationala ''E timpul sa fim altfel''
Ce este voluntariatul| Legislatie voluntariat| Centre de voluntariat| Voluntariatul in lume

Intrebari frecvente despre SNV

Ce este SNV?
Care este istoricul SNV?
Cine se implica in SNV?
Cum ma pot implica in SNV ca voluntar?
Vreau sa scriu despre SNV, pe cine pot contacta pentru detalii?
Cine coordoneaza SNV la nivel national?
Care este rolul Pro Vobis in SNV?
Cine sunt partenerii locali ai SNV?
Care este rolul partenerilor locali in SNV?
Ce fel de evenimente pot organiza partenerii locali in SNV?
Care este sprijinul oferit de Pro Vobis partenerilor locali?
Cum devin partener local SNV?
In ce constau materialele promotionale SNV?
Cum pot fi folosite materialele promotionale?
Cum si de catre cine poate fi folosita sigla SNV?

Ce este SNV?

  • SNV este acronimul pentru Saptamana Nationala a Voluntariatului

  • SNV este o sarbatoare publica a voluntariatului!

  • SNV este o saptamana din fiecare primavara (luna mai) in care organizatii mari si mici care implica voluntari din zeci de localitati din toata tara sarbatoresc voluntariatul in acelasi timp

  • SNV este o ocazie care va ajuta sa scoateti in evidenta programele de voluntariat pe care le derulati peste an, meritele voluntarilor vostri sau pur si simplu dorinta voastra de a va implica in comunitate prin voluntariat sau sprijinirea acestuia.

Care este istoricul SNV?

  • Numeroase tari din lume sarbatoresc o asa numita Saptamana Nationala a Voluntariatului, inca din anii 1943 (Canada).

  • Romania a sarbatorit SNV pentru prima oara in 2002, capitalizand vizibilitatea creata in anul precedent de Anul International al Voluntariatului 2001.

  • In 2011, SNV a sarbatorit cea de-a zecea sa editie, care a coincis cu Anul European al Voluntariatului 2011.

  • SNV este o initiativa a asociatiei Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat (pe atunci Centrul National de Voluntariat Pro Vobis).

  • SNV a fost implementat de-a lungul anilor cu sprijinul centrelor de voluntariat din Romania, unele dintre care si-au asumat rolul de coordonatori locali ai evenimentului.

Cine se implica in SNV?

  • Centre de voluntariat si alte asociatii si fundatii care implica voluntari in programele lor curente, scoli & gradinite, universitati, institutii de stat in domeniul asistentei sociale / protectiei copilului / protectiei mediului etc., puncte de acces public la informatie (PAPI), autoritati locale, biblioteci, companii responsabile social care isi implica angajatii in actiuni de voluntariat, grupuri informale si multe altele, din toata tara, care mobilizeaza la randul lor:
  • tineri, copii, elevi & studenti, varstnici, angajati ai unor companii, voluntari europeni, etc.

Cum ma pot implica in SNV ca voluntar?

  • Contacteaza direct un organizator de activitati din localitatea ta! Calendarul SNV te poate ajuta sa vezi cand cine unde ce activitati desfasoara in SNV, pentru a-i putea contacta direct pe organizatori si pentru a afla daca te poti implica si tu (e posibil ca echipa de voluntari sa fie deja formata, pentru anumite evenimente cu implicare limitata).

  • Daca zona ta nu este acoperita de calendarul SNV, poti sa iei tu initiativa! Contacteaza o organizatie din localitatea ta care implica voluntari, mobilizeaza un grup de prieteni, povesteste-le de SNV si propune-le o actiune de voluntariat sau un eveniment de promovare sau apreciere a voluntarilor pentru a marca SNV. Banca de idei si editiile anterioare ale SNV iti pot oferi inspiratie!

  • Contacteaza centrul de voluntariat din zona ta! (contacte gasesti in sectiunea Centre de Voluntariat). Centrele de voluntariat te pot implica in propriiile lor activitati sau iti pot recomanda o organizatie care are nevoie de voluntari in localitatea ta. Sau intra pe sectiunea "Resurse despre voluntariat" (stanga sus) pentru a afla si alte informatii si pagini pe care poti gasi oportunitati de voluntariat. Intra si pe www.voluntareuropean.ro pentru inspiratie!

Vreau sa scriu despre SNV, pe cine pot contacta pentru mai multe detalii?

  • Pentru informatii despre SNV la nivel national, contextul miscarii de voluntariat in general, facilitarea de contacte cu anumite organizatii care implica voluntari, te rugam sa contactezi Pro Vobis – detaliile se afla la sectiunea Contact.

  • Pentru informatii despre activitati specifice din sectiunea Calendar, te rugam sa contactezi direct organizatorii evenimentului respectiv.

Cine coordoneaza SNV la nivel national?

  • Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat (cu sediul la Cluj-Napoca si un punct de lucru la Bucuresti)

Care este rolul Pro Vobis in SNV?

  • Fundraising, parteneriate nationale, gandirea mesajului SNV, realizarea si distribuirea de materiale promotionale SNV, lansarea apelului de inscrieri, gestionarea inscrierilor partenerilor locali si gestionarea calendarului national SNV, promovarea evenimentului, informare, culegerea de rapoarte si marturii de la partenerii locali, reflectarea evenimentului, relatia cu partenerii media si presa, consultanta privind idei de activitati pentru marcarea SNV, etc. Pro Vobis nu este implicat in organizarea evenimentelor locale.

Cine sunt partenerii locali ai SNV?

  • Organizatii de tipul celor enumerate mai sus, din orice colt al tarii, care doresc sa organizeze activitati, in special la nivel local, afiliate cu SNV si care se inscriu in Calendarul SNV.

Care este rolul partenerilor locali in SNV?

  • Partenerii locali sunt cei care gandesc si implementeaza evenimente si activitati SNV in comunitatatile lor sau la nivel regional. Partenerii locali sunt in totalitate responsabili pentru organizarea evenimentelor proprii.

  • Promovarea SNV la nivelul comunitatii lor

  • Receptionarea si utilizarea corespunzatoare a materialelor SNV, in cazul in care le-au solicitat

  • O minima raportare privind actiunile intreprinse sub egida SNV (prin intermediul unui formular pus la dispozitie de Pro Vobis), pentru a putea da evenimentului o imagine unitara nationala

Ce fel de evenimente pot organiza partenerii locali in SNV?

  • Sub egida SNV se pot derula orice evenimente locale care sunt CU voluntari, PENTRU voluntari sau DESPRE voluntari sau voluntariat si care respecta spiritul SNV si standardele etice pe care orice organizator de activitati de voluntariat trebuie sa le respecte.

  • Exemple de activitati derulate sub egida SNV sunt targuri de oportunitati de voluntariat, activitati stradale de promovare a voluntariatului, gale de premiere si petreceri pentru voluntari, actiuni concrete de voluntariat in domeniul ecologic, social, educational, cultural, drepturile omului, edilitar, etc., dezbateri si prezentari, etc. Mai multe exemple gasiti in sectiunea Banca de Idei, in rapoartele si calendarele editiilor trecute ale SNV.

Care este sprijinul oferit de Pro Vobis partenerilor locali?

  • Vizibilitate – prin publicarea activitatilor voastre in calendarul online pe www.voluntariat.ro sectiunea Saptamana Nationala a Voluntariatului (Calendar) si includerea raportului vostru in raportul national SNV (post-eveniment, in toamna fiecarui an), publicarea fotografiilor de la evenimentele voastre SNV pe pagina de Facebook

  • Acces la materiale promotionale cu imaginea SNV – mesajul SNV (diferit, de la an la an) va ajuta sa aratati ca faceti parte din evenimentul SNV, sa dati o imagine unitara evenimentelor voastre din saptamana respectiva, sa promovati voluntariatul, sa atrageti simpatia si sprijinul comunitatii pentru programele voastre de voluntariat, va vor ajuta sa recrutati noi voluntari

  • Idei si consultanta pentru activitati de voluntariat in saptamana SNV – puteti accesa banca de idei din meniul site-ului sau ne puteti scrie la programe@provobis.ro

  • Posibilitatea de a oferi organizatiei voastre si respectiv voluntarilor vostri un certificat de apreciere pentru implicarea in editia curenta a SNV. Nota importanta: Nu eliberam certificate de apreciere nominale. Certificatele se elibereaza in format electronic, catre organizatiile inscrise in Calendar care au solicitat certificat si care au trimis un scurt raport si fotografii de la activitatile din SNV editia curenta pana la data limita comunicata dupa incheierea SNV. Nu onoram solicitari de certificate de apreciere SNV pentru anii anteriori. Multumim pentru intelegere.

Cum devin partener local SNV?

  • Organizatia/institutia/firma pe care o reprezinti poate deveni partener local SNV daca deruleaza si inscrie in avans in calendarul national cel putin o activitate sau un eveniment potrivit profilului SNV (vezi mai sus)

  • Grupurile informale pot si ele deveni parteneri locali SNV – aveti nevoie doar de un nume si o idee de activitate pe care o veti implementa!

In ce constau materialelele promotionale SNV?

  • In fiecare an, Pro Vobis realizeaza materiale promotionale cu mesajul si imaginea editiei SNV din anul respectiv: tricouri, afise, fluturasi, bannere web, etc. O parte din acestea vi le oferim in format electronic ( puteti descarca machetele de pe site si le puteti imprima), in timp ce altele le imprimam noi si le distribuim (de ex. tricourile) partenerilor locali spre a fi folosite in cadrul evenimentelor pe care acestia le organizeaza in cadrul SNV.

  • Distribuirea materialelor se realizeaza pe baza sistemului "primul inscris, primul servit", cu incepere de la data lansarii inscrierilor (sfarsitul lunii martie), in limita stocului disponibil. Sistemul de distribuire a materialelor din anul respectiv este anuntat in fiecare an pe pagina evenimentului.

  • Materialele promotionale trimise pot consta in tricouri si, ocazional, alte obiecte promotionale, in functie de fondurile mobilizate pentru eveniment in anul respectiv. Accesati sectiunea Materiale de pe site pentru a vedea materialele aferente editiei respective.

Cum pot fi folosite materialele promotionale?

  • Folosirea materialelor promotionale SNV in cadrul evenimentelor locale SNV si in cadrul altor evenimente cu tematica de voluntariat este la latitudinea partenerilor locali. Recomandam utilizarea lor exclusiv in spiritul voluntariatului si al SNV.

  • Nu este permisa modificarea lor in sensul inlocuirii sau stergerii de sigle deja existente.

  • In cazul afiselor, va incurajam sa va adaugati propriile sigle si propriul calendar local in spatiul alb, special conceput.

Cum si de catre cine poate fi folosita sigla SNV?

  • Sigla SNV poate fi folosita de catre toti partenerii SNV, pentru a reflecta evenimentul

  • Sigla SNV trebuie folosita ca atare, fara modificari, completari

  • Sigla SNV este indicat sa fie afisata, acolo unde este posibil, ori de cate ori este reflectat evenimentul sau evenimentele locale care se doresc a fi derulate sub egida SNV

  • Sigla SNV poate fi folosita (electronic sau in print pe diferite materiale) strict in legatura cu evenimentul SNV, partenerii sai locali si cu reflectarea ulterioara a acestui eveniment. Va rugam insistent sa nu utilizati sigla SNV in conexiune cu evenimente sau contexte de alta natura.

 



Voluntariat
Voluntariat
Voluntariat
Voluntariat
Voluntariat
Voluntariat
Voluntariat

Voluntariat
Voluntariat
Voluntariat
Voluntariat
Voluntariat

Copyright © 2014 Pro Vobis - Toate drepturile rezervate