current language

ro

Federația Volum

2022-02-28

scris deCoaliția pentru Voluntariat

Federația VOLUM s-a format pentru a asigura un dialog relevant între organizațiile care implică voluntari în România, autoritățile publice, instituțiile, companiile private și orice alți factori interesați de dezvoltarea voluntariatului la noi în țară.

Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat a inițiat și a fondat Federația, prin proiectul Volum pentru dezvoltarea voluntariatului în România – finanțat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei prin mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și prin co-finanțare din partea Fundației C.S. Mott. 

Proiectul s-a derulat în perioada decembrie 2009 – decembrie 2010 și și-a propus creșterea capacității de dialog eficient a actorilor mișcării de voluntariat din România cu autoritățile publice prin reunirea organizațiilor, instituțiilor, companiilor și altor factori interesați de dezvoltarea mișcării de voluntariat din România. 

Federația VOLUM este o organizație neguvernamentală cu rol de asociație umbrelă în domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel național. Ea numără în prezent peste 87 de organizații membre, care la rândul lor gestionează aproximativ 23.000 de voluntari. 

Misiunea Federației VOLUM este facilitarea dialogului și acțiunii comune a tuturor factorilor interesați de mișcarea de voluntariat, în vederea dezvoltării sustenabile a voluntariatului în România. 

Viziunea Federației VOLUM este o societate românească în care voluntariatul este o mișcare acceptată, susținută și recunoscută pentru contribuția sa la coeziunea, incluziunea și solidaritatea socială și la respectul pentru oameni și mediu, pe baza asumării la nivel individual și instituțional a responsabilității sociale manifestate prin voluntariat. 

Principalele demersuri realizate de Federația VOLUM

  • Suport tehnic în modificarea Legii Voluntariatului 78/2014 – consultări publice cu peste 500 de participanți, peste 60 de întâlniri cu factorii de decizie, peste 19.000 voluntari susținători și peste 60 de organizații care au susținut inițiativa  
  • Organizarea Galei Naționale a Voluntarilor (www.galavoluntarilor.ro) – singura competiție și singurul eveniment care premiază meritele voluntariatului la nivel național
  • Realizarea unui model național de Certificat de Voluntariat - VoluntPass, care cuprinde atât aspectele menționate în Legea Voluntariatului 78/2014, cât și un Supliment, care validează învățarea care are loc prin voluntariat - precum și a unui Ghid de eliberare a certificatului VoluntPass
  • Hartavoluntariatului.ro – o platformă online, care oferă 2 facilități: 
    • Corelarea cererii și ofertei de voluntariat din România
    • Realizarea și emiterea certificatelor de voluntariat
  •  Volunteer360.org – un soft suport pentru gestionarea informațiilor și documentelor necesare unui program de voluntariat
  • Ghid de Securitate și Sănătate în activitățile de voluntariat – realizarea primului ghid și a primei rețele de experți SSM pro-bono.
  • Ghid pentru măsurarea efectelor și impactului voluntariatului asupra organizației gazdă – Voluntariat cu efect - ghid ce are ca scop întărirea capacității organizațiilor pentru măsurarea impactului programelor și a activităților de voluntariat în rândul organizațiilor care implică voluntari din România.

Momentan, din 2019 Federația VOLUM a fost nevoită să-și restrângă considerabil activitatea, din lipsă de resurse financiare dedicate susținerii secretariatului Federației. 

distribuie articolul

proiect derulat de:

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
logo volunteering

Sursa ta de informații despre voluntariat în România.

Powered by  

logo linnify

contactează-ne

  • coalitia@voluntariat.ro