current language

ro

Voluntariatul duce la fericire?

2022-02-10

scris deCoaliția pentru Voluntariat

Un studiu din 2020 din Journal of Happiness Studies a examinat informații de la aproape 70.000 de participanți și a descoperit că cei care au fost implicați în voluntariat în ultimul an, au fost mult mai mulțumiți de propria viață, și au avut chiar o stare de sănătate mai bună decât cei care nu au fost voluntari.

Cum s-ar putea explica asta?

Implicându-te activ în cartierul unde locuiești, contribuind la o acțiune din orașul tău sau participând la un eveniment important, poți să experimentezi lucruri noi și să te conectezi mai bine la comunitatea în care trăiești. 

Atunci când descoperi că folosind ceea ce poți și știi să faci, ai rezolvat o problemă, ai fost util pentru cineva, vei avea mai multă încredere în forțele proprii, îți vei aprecia mai bine valoarea și-ți vei crește stima de sine într-un mod sănătos. 

Cercetătorii au stabilit că atunci când îi ajutăm pe alții ajungem să simțim imediat ceea ce ei numesc o strălucire caldă, sau în engleză a warm glow. 

Atunci când activitățile de voluntariat la care participi sunt în strânsă legătură cu valorile tale, cu modul tău de a vedea lumea, cu temele care te preocupă, vei găsi cel mai probabil o mulțime de oameni care îți împărtășesc și ei viziunea. Altfel s-ar implica în alte activități, nu? E minunat să poți vorbi cu ceilalți „pe aceeași limbă”, să te simți înțeles sau înțeleasă.

Pe lângă frumoasele prietenii care se pot naște, o experiență de asta te va ajuta și să ai mai multă încredere în tine.

În funcție de activitatea concretă în care te implici, ai mai putea avea și alte motive de bucurie, cum sunt cele care vin din interacțiunea cu copiii, cu animalele sau din activități în aer liber. Sau poate te-ar putea face mai fericit posibilitatea de a-ți urma o pasiune, cum ar fi, fotografia. 

 

În lumea științifică, rămâne încă deschisă întrebarea dacă voluntariatul face oamenii mai fericiți sau oamenii fericiți fac mai mult voluntariat. Ce știm sigur, totuși, e că dacă te vei implica în voluntariat, vei face parte dintr-un grup mai fericit decât altele și sunt șanse extrem de mari să devii mai fericit decât ești acum.

Așadar, folosește următoarele cinci minute libere și uită-te în jur. Descoperă unde ai putea să te implici și cum te-ai putea face mai fericit.

distribuie articolul

proiect derulat de:

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
logo volunteering

Sursa ta de informații despre voluntariat în România.

Powered by  

logo linnify

contactează-ne

  • coalitia@voluntariat.ro