current language

ro

Tips&Tricks pentru voluntariat internațional

2022-02-10

scris deCoaliția pentru Voluntariat

Există o serie de tips and tricks (sugestii) pe care merită să le ai în vedere în activitatea de voluntar. Dacă le căutai, excelent! Tocmai le-ai găsit:

  • găsește de la început o organizație de trimitere, care să te ghideze în tot procesul. Ține legătura cu o persoană de contact din această organizație.
  • caută grupuri de voluntari ESC pe rețelele de socializare. Sunt multe! Poți găsi acolo multe informații utile de la alți voluntari care se pregătesc sau sunt deja în stagiu.
  • actualizează-ți CV-ul.
  • adaptează-ți scrisoarea de motivație pentru fiecare proiect. Este evident când o scrisoare de motivație este generală, făcută pentru orice tip de stagiu, iar asta transmite tocmai ideea că nu există o motivație specifică proiectului pentru care candidezi. Șansele tale cresc cu fiecare minut petrecut în plus pentru elaborarea candidaturii.
  • pregătește-ți întrebări pentru interviu. Citește despre organizație, află despre proiectele anterioare, solicită chiar și datele de contact ale foștilor/ actualilor voluntari pentru a-ți face o idee mai clară despre activitate/ organizație.
  • citește cu atenție contractele pe care le implică stagiul de voluntariat. Este esențial să îți cunoști drepturile și obligațiile.
  • participă la orice tip de sesiuni de formare sau informare oferite de organizațiile gazdă/ trimitere.
  • fii conștient că așteptările sunt diferite de realitate. Ceea ce îți imaginezi că se va întâmpla este, cel mai probabil, foarte diferit de ceea ce se va întâmpla de fapt. Rămâi adaptabil și ia lucrurile pas cu pas.
  • și acum mixul de atitudine ideală, pe care e important să-l duci cu tine: curaj, deschidere, prietenie, îndrăzneală, răbdare, ascultare, empatie, comunicare, dialog – sunt la baza creării și consolidării relațiilor dintre tine și alți voluntari, coordonatori, etc.

 

În general, cam acestea ar fi lucrurile la care să ai grijă când începi un proiect de voluntariat internațional. Totuși, este foarte posibil ca după experiența ta să mai adaugi și alte sugestii acestei liste.

Ține minte: voluntariatul internațional este despre descoperire, a ta, a celorlalți, a lumii mari și diverse în care trăim.



Vezi cum anume poți continua acest proces în secțiunea Cum te pregătești pentru voluntariat internațional?.

 

distribuie articolul

proiect derulat de:

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
logo volunteering

Sursa ta de informații despre voluntariat în România.

Powered by  

logo linnify

contactează-ne

  • coalitia@voluntariat.ro