current language

ro

Cum te pregătești pentru voluntariat internațional?

2022-02-10

scris deCoaliția pentru Voluntariat

Dacă deja ți-a trecut prin minte să fii voluntar internațional, înseamnă că ești pe jumătate gata pentru ceea ce urmează!

Atitudinea cu care pornești într-o astfel de aventură este foarte importantă. Ceea ce îți poate oferi un astfel de stagiu, depinde în foarte mare măsură de tine. Vrei să te dezvolți? să te cunoști mai bine? te împinge de la spate dorința de implicare? de contribuție și schimbare? 

Acestea nu sunt neapărat întrebări ușoare, dar vestea bună este că sunt persoane care te pot ajuta.





Până când îți formulezi răspunsurile, hai să ne uităm puțin câțiva pași pe care poți să-i faci în pregătire:

  1. Caută pe internet o organizație de trimitere sau organizație suport – așa cum îi spune și numele, e o organizație care trimite voluntari în proiecte de voluntariat internațional și care te va putea susține în pașii care urmează.
  2. Reflectează, sau gândește-te puțin la ce fel de activități îți dorești să practici. Cum ți-ar plăcea să contribui? Ce ți-ar dori să dezvolți? Ce vrei poate să mai înveți? Odată ce ai răspunsurile la întrebările acestea, poți trece la pasul următor.
  3. Caută oportunități de voluntariat care îndeplinesc criteriile tale. Dacă ești deja în contact cu o organizație suport, le poți cere și lor ajutorul în găsirea unui proiect potrivit. 
  4. Află ce este necesar pentru a candida. De obicei se cere Curriculum Vitaeul și scrisoarea de motivație. Scrie-le gândindu-te la proiectul ales sau după caz, proiectele la care dorești să aplici.
  5. Candidează! Nu ai primit răspuns? Mai încearcă la alte proiecte! Aplică din nou. Etapa asta poate dura puțin, așa că, dozează-ți bine răbdarea.
  6. Participă la interviurile la care ai fost chemat. 1, 2, 3, câte vor fi. Află care ți se potrivește, punând întrebări la interviu. 
  7. Cel mai probabil ai curiozități sau lucruri neclare. Poți să le adresezi la interviu sau să le comunici în scris celor care îți propun proiectul. Interviul nu e doar momentul în care ei află dacă te potrivești pe proiectul în discuție, ci și momentul în care tu trebuie să decizi dacă proiectul, activitățile, localitatea, modul de lucru sunt potrivite pentru tine.
  8. Ți-a plăcut un proiect anume și persoanele pe care le-ai cunoscut la interviu ți-au transmis un vibe fain? Atunci, spune da!
  9. Semnează documentele necesare înregistrării în stagiul de voluntariat. Nu sunt multe, dar sunt esențiale. Organizația gazdă, cea care te va primi pentru a fi voluntar, te va ghida alături de organizația suport.
  10. Începe pregătirile administrative: găsește și rezervă biletele de transport, informează-te cu privire la cerințe legale pentru a fi voluntar în țara respectivă, află mai multe despre cultura locului, ține legătura cu organizația de trimitere și cu cea gazdă.
  11. Participă la traininguri/ sesiuni de formare oferite de organizația de trimitere/ gazdă. Acestea te vor pregăti pentru stagiul de voluntariat în sine: vei primi informații despre activități, cazare, masă, asigurare de sănătate, organizație etc.
  12. Împachetează-ți lucrurile necesare – ține cont de vreme, de particularități culturale etc.
  13. Pornește în aventură.
  14. Felicitări, ești voluntar internațional!

distribuie articolul

proiect derulat de:

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
logo volunteering

Sursa ta de informații despre voluntariat în România.

Powered by  

logo linnify

contactează-ne

  • coalitia@voluntariat.ro