Ambasadorii Voluntariatului in Romania




Margareta Paslaru – Actrita, Cantareata, Compozitoare

 

Federatia VOLUM:  Care este postura dumneavoastra actuala?

Margareta Paslaru: Am ramas acelasi artist liber profesionist, compun muzica si texte, inregistrez, cant folclor, accept anumite invitatii in concerte. Mai bine de jumatate de veac am lucrat fara oprire in diverse domenii :) Imi plac activitati si colaborari din care pot invata lucruri noi.

Federatia VOLUM: Care este implicatia dumneavoastra in societatea civila din Romania din ultimii ani?

Margareta Paslaru: De cate ori am fost solicitata am participat ca voluntar la diferite campanii precum cele organizate de TVR, Realitatea TV - spitale, Crucea Rosie Romana, UNICEF, Artistii pentru Artisti, Scoala te face mare, s.a.m.d.

Federatia VOLUM: Cum ati caracteriza ONG-urile din Romania? Suntem acolo unde ar trebui sa fim?

Margareta Paslaru: Progresul este evident, fiecare echipa vine cu solutii practice, creative, lucreaza impreuna ca o familie puternica. Exista o noua dinamica!

Federatia VOLUM: Va implicati voluntar in diferite activitati? Daca da, care sunt acestea?

Margareta Paslaru: A fi necesar semenilor, a face o diferenta in viata lor prin muzica si voluntariat, a darui bucurie, este insasi sensul vietii mele. Imi urmez propriul MOTTO: "In tinerete ne straduim sa ne facem un nume, La maturitate trebuie sa folosim 'numele' spre binele altora".

Pana la sfarsitul anului vom distribui nevoiasilor pachete cu produse alimentare oferite de "Banca de Alimente" a Crucii Rosii, si in alte orase: Buzau, Piata Neamt, Pitesti, Satu Mare, Turda, Targoviste, prin magazinele Metro Punct. Vom continua sa-i vizitam pe micii pacienti de la Spitalul Gr. Alexandrescu, de sarbatori. Raspunzand intrebarii, iata lista :):)

  • Gala Crucea Rosie - 23 Sept. 2012 - Am cantat in spectacol compozitia proprie muzica si text "Libertatea nu se invata" si am filmat clipuri mobilizatoare pentru strangerea de fonduri - campania "Infiintarea unor puncte de prim ajutor in localitati izolate".
  • Tele-Don ”In realitate esti mai bun” din 13 aprilie 2012 la Realitatea TV.
  • Ziua Internationala a Copilului din 1 Iunie 2012 cand am impartit daruri la Spitalul Gr. Alexandrescu cu voluntarii Crucii Rosii. Reprezentanta Comisiei Europene a contribuit cu stegulete, sepcute, baloane, si altele.
  • Voluntarii muzicii– 2011 (programul radiofonic "Margareta prezinta pe... " dedicat tinerilor supra dotati in diferite domenii - folclor, clasic, pop, folk, opera, din cadrul emisiunii 'Radioul de sambata seara'. Anual sunt invitata in juriu, si raspund cu bucurie; concursul muzical este organizat de Reprezentanta Comisiei Europene - RCE la sediul din Bucuresti.
  • Europa casa noastra – mai 2011 (membra in juriu la Scoala deficientilor de vedere, actiune organizata de Chelgate pentru RCE. Vizita la liceul Gh. Lazar unde am vorbit elevilor despre voluntariat. Repetitii cu elevii scolii Titu Maiorescu si spectacol cu ei, la Tinerimea Romana".
  • Compozitia proprie inregistrata special pentru Anul European al Voluntariatului 2011 in Romania (jingle muzica si text) "FII VOLUNTAR!" a fost interpretat de copii.
  • Teledon ”Ajuta spitalul de copii sa se faca bine” – Antena 1 – 23 aprilie 2011
  • Campania ”Artistii pentru artisti” – 28 martie 2011 (am cedat campaniei nationale drepturile de autor obtinute din vanzarea CD-ului "Lasa-mi, toamna pomii verzi - 50 de ani de la primul disc"
  • A sti sau a nu fi – 24 martie 2011 – Crucea Rosie cursuri de "Prim ajutor"
  • Banca de Alimente pentru copii – 29.05.2011 - Crucea Rosie + TVR Am colectat rechizite scolare donate de cumparatori, oferind autografe pe CD-ul "Bucuria de a canta" produs de Fundatia Radio.
  • Teledon ”Copiii invizibili” – 15-23 decembrie 2010 – UNICEF + Radiodifuziunea Romana
  • ”Fii generos, ajuta o familie de sarbatori” – 27 noiembrie 2010 – Crucea Rosie a organizat un concurs al vanzarilor de alimente la Real-Paladi, AXN si TVR la care am participat impreuna cu alti colegi de breasla.
  • Teledon ”Digul Sperantei” – 2 iulie 2010 – Realitatea TV + UNICEF
  • ”Scoala te face mare” – mai 2010 - Un clip deosebit regizat de Cristian Mungiu, am filmat de data aceasta pentru campania anuala conceputa de Ovidiu'Rom si Leslie Hawke.
  • Teledon Haiti – 24 ianuarie 2010 – Realitatea TV
  • Banca de Alimente – 26.09.2009 - Crucea Rosie + TVR , lansarea proiectului de suflet "The Food Bank" concept pe care l-am importat din US. Cu sprijinul miilor de voluntari de la Crucea Rosie din intreaga tara, a partenerilor si sponsorilor, programul continua si astazi cu succes sub conducerea doamnei Mihaela Geoana. Fac parte din echipa de voluntari care distribuie pachetele la domiciliul beneficiarilor in capitala.
  • Campania ”Citeste” – Jurnalul National – 2009 (clipul filmat a avut un ecou deosebit)
  • Teledon ”Romania prinde radacini” – 4 august 2008 – Realitatea TV
  • ”Voluntar pentru o zi” – Prahova - septembrie 2006

Federatia VOLUMCe reprezinta voluntariatul pentru dumneavoastra?

Margareta Paslaru: Voluntariatul a devenit un mod de exprimare. Sustin tinerii supradotati, stiind ca pe umerii lor va fi grija fata de acei necajiti.

Federatia VOLUM: Voluntariatul este practic o componenta a cetateniei active. Cum o putem valorifica mai bine in Romania?

Margareta Paslaru:  Din experiente trecute, de peste Ocean, am retinut un fapt - organizand activitatea voluntarilor prin rotatie, se obtine eficienta. Majoritatea populatiei se intoarce de la lucru tarziu, multi au familie, copii, parinti in varsta. Prin urmare, fiecarui voluntar i-ar veni randul sa participe intr-un program, o data, sau de doua ori pe saptamana, o ora-doua.

Federatia VOLUM: Cum credeti ca putem motiva romanii sa faca voluntariat?

Margareta Paslaru:  Sunt numeroase persoane implicate, modele care merita felicitarile tuturor. Vor da randament insa doar acei ce simt o chemare; am avut placerea de a le inmana premii. "Fii voluntar, esti liber sa alegi pe cine vrei sa ajuti"

Federatia VOLUM: Sunteti un Ambasador al Voluntariatului in Romania – transmiteti un mesaj pentru oamenii care fac bine in Romania.

Margareta Paslaru:  Va rugam sa donati "TIMP" darul pretios! Admir initiativele practice realizate de sufletisti! Aveam 25 de ani cand am inregistrat textul si compozitia proprie

"Cheia fericirii". La fel gandesc si in prezent:

"Cheia fericirii e dragostea de oameni, ce-o dai fara sa ceri nimic in locul ei"...

Interviu
Marius Manole – Actor

 

Federatia VOLUM: Povestiti-ne despre postura dvs. actuala, despre ceea ce faceti acum.

Marius Manole: Sunt actor de vreo 13 ani. Se spune ca munca actorilor ar fi sa faca alti oameni fericiti. Poate ca nu reusesc de fiecare data sa faca acest lucru, dar actorii traiesc intr-un spatiu liber de exprimare.  La teatru, pe scena asta cu 3 cm mai sus de pamant, suntem oarecum liberi. Zic oarecum ca si noi traim intr-un sistem care e foarte afectat in care apar extrem de multe mediocritati si dupa cum bine stiti, mediocritatile se apara intre ele mai tare decat oamenii valorosi si atunci e greu sa ai libertatea maxima de opinie si de creatie.

Dar eu mi-am asumat un fel de rol de bufon. Si ma bucur ca am statutul asta, pentru ca in teatru exista extrem de multa ipocrizie si extrem de multa falsitate. Noi prin natura meseriei suntem niste oameni usor schizoizi si usor inchipuiti. Adica ne imaginam despre noi ca suntem cine stie ce mari valori ale tarii… Nu suntem, suntem niste oameni ca toti oamenii, doar ca avem noroc de-o meserie foarte frumoasa. Si atunci in lumea asta de oameni inchipuiti, de vedete “nevedete”, e bine sa ai un statut de nebun pentru ca nu te mai afecteaza, adica poti sa reactionezi spontan, poti sa izbesti, sa trantesti, sa inchizi usa, sa urli, sa pleci acasa, sa te revolti, pentru ca toata lumea stie ca esti doar un bufon. Dar asta e o chestie foarte buna pentru mine, pentru ca eu sunt foarte liber in interiorul meu. Deci cam asta e jobul meu in momentul asta. Fac pe nebunul prin teatru si incerc sa fac oamenii din public fericiti.

Federatia VOLUM: Si speram ca asta va doriti sa faceti in continuare.

Marius Manole: Asta imi doresc sa fac in continuare. Mi-as dori foarte tare ca sistemul nostru sa fie spart si sa se treaca la un soi de teatru bazat pe valoare. Mi-as dori sa functionez intr-un teatru in care libertatea actorului de miscare sa fie mult mai mare, ca actorii din Braila sa vina sa joace la Bucuresti, ca noi de la Bucuresti sa venim sa jucam la Iasi. Adica sa functionam pe contracte, sa nu mai existe institutii cu angajati, institutii care pastreaza niste angajati, mii de angajati platiti, care nu fac nimic. Mi-as dori sa se sparga in companii mai mici de teatru care sa migreze dintr-un oras in altul, dintr-o tara in alta. De ce nu? Mi-as dori sa se intample asta. Din pacate, cred ca nu se va intampla prea curand.

Federatia VOLUM: In toate planurile dumneavoastra, vedeti vreun rol al ONG-urilor, al societatii civile, al oamenilor care fac voluntariat?

Marius Manole: Admir foarte mult oamenii care fac voluntariat pentru ca asta necesita sa rupi o parte din timpul tau. Probabil ca fiecare are alt job. Nu exista meseria de voluntar. Admir oamenii care fac asta si consider ca au un rol foarte important. E foarte usor din afara sa zici: “Ce  frumosi sunt oamenii astia. Bravo lor ca fac asta.” Probabil ca asta e hiba societatii in care traim. Admiram ce fac altii dar nu ne implicam.

Federatia VOLUM: Pana acum v-ati implicat in astfel de proiecte in mod voluntar?

Marius Manole: In proiecte culturale mi-e mult mai usor sa ma implic pentru ca se leaga de meseria mea. Dar ma mai duc si la alte actiuni. Am plantat copacei, m-am mai dus la animale. Am niste prieteni care se ocupa de o asociatie de animale si ma mai duc pe la ei. Incerc sa mai postez pe Facebook toate animalele care isi cauta stapan. Ce mai fac? Nu fac foarte multe lucruri pentru ca repet, am un program foarte incarcat si mi-e greu sa ma rup. Am repetitii, spectacole, plec in alte orase. Deci e mai complicat.

Federatia VOLUM: Cum ati caracteriza in Romania ONG-urile si miscarea din societatea civila? Noua ni se spune ca formam cel de-al treilea sector. E sectorul public, e sectorul privat si sectorul ONG.

Marius Manole: Mi se pare un sector necesar doar ca momentan nu avem noi cultura potrivita. Noi inca suntem destul de acoperiti la minte. Adica daca noi auzim de un ONG intrebam: “Si cu ce se ocupa? De asta are lumea nevoie acuma?” Da, de asta are lumea nevoie. Fiecare este atat de alergat si de preocupat de ziua de maine, incat noi nu traim intr-un confort. Cand nu traiesti in confort, e greu sa fii darnic si sa fii deschis. Cand tu pentru proprii tai copii trebuie sa aduni ca o furnicuta mancare, si sa ai cu ce sa-I imbraci si sa-I duci la scoala, sa-i cauti gradinita ca nu sunt locuri, sa te duci la serviciu si sa faci mancare etc, e greu sa-ti mai gasesti timp pentru asa ceva. Si atunci normal ca te uiti la oamenii din ONG-uri ca la niste nebuni!

Federatia VOLUM: Cum credeti ca am putea motiva romanii ca sa se implice mai mult in activitati de voluntariat?

Marius Manole: Cred ca printr-o mai mare transparenta legata de ceea ce se intampla in ONG-uri. Cred ca la final de an ar trebui ca undeva sa fie facut un spot de 5 minute in care sa se zica: “ONG-ul asta a facut anul asta 340 de case, asta a salvat 340 de catei, etc.” Fiecare cu ce se ocupa. Pentru ca atunci oamenii vor zice: “Stai putin, chiar se intampla ceva. Chiar reusesc sa faca ceva”. Ori daca ele subexista undeva si sunt pe piata neagra, si eu nu stiu ce se intampla acolo si doar aud de ONG-ul nu stiu care, atunci nu este in regula. Probabil sunt foarte multe ONG-uri. Unele sunt construite clandestin pentru diferite alte scopuri. Si atunci mie imi cam scade increderea in ONG-uri. Ar trebui facuta o triere, o selectie mai dura. Cine primeste titulatura asta si cine isi merita statutul.

Oamenii trebuie convinsi ca exista si persoane care nu castiga nimic de pe urma nimanui. Pentru ca oamenii nu au incredere. Traim intr-o tara in care nu ai de ce sa creditezi pe nimeni. N-ai de ce. Pentru ca toata lumea te minte. Oamenii din Romania nu cred in nimic. De aia aveti probleme cu ONG-urile. Pentru ca oamenii nu mai cred in nimic…

Federatia VOLUM: Care sunt top 3 domenii in care v-ati implica in mod voluntar, v-ati rupe din timpul dvs. , la un moment dat?

Marius Manole: Mi-ar placea foarte tare sa ma implic in lupta pentru copii bolnavi, dar nu sunt in stare. Pentru ca sunt un om foarte empatic si ma imbolnavesc eu. Pur si simplu nu pot, nu fac fata. Ma duc acasa, visez noaptea, mi se pare ca si eu sunt bolnav… Mi-ar placea, dar nu pot sa fac asta. Mi-ar placea sa ma implic in educatia copiilor care nu au un acoperis  sau care sunt fara parinti. Mi-ar placea sa ma ocup de animalele de pe strada. Si mi-ar placea sa ma ocup de ceva legat de natura. Adica de curatat, de plantat copacei. Chiar cred ca asta e important pentru ca s-a defrisat mult. In Bucuresti traiesti numai pe caldaram. Nu mai ai nimic.

Federatia VOLUM: Daca e sa transmiteti un mesaj oamenilor care fac voluntariat in Romania, ce le-ati spune?  Voluntariatul acela pur si din suflet…

Marius Manole: Le-as spune in primul rand ca sunt niste oameni foarte haruiti de Dumnezeu, pentru ca asta cred ca e o latura pe care Dumnezeu ti-o da atunci cand te nasti. Darnicia asta…daca n-o ai, n-o ai! Se cultiva foarte greu. Le-as spune ca le trebuie multa putere ca sa reziste! Si asta le doresc – putere!

Interviu
Raed Arafat – Ministrul Sănătătii
Calin Goia – Solist, Voltaj
Valeria Răcilă van Groningen – Campioană Olimpică la Canotaj
Zoli Toth - Cantareţ, Activist de mediu