Dacă ai între 18 și 30 de ani, Corpul European de Solidaritate este fix oportunitatea de voluntariat pe care o cauți. Prin programul ăsta poți să pleci voluntar în oricare din țările Uniunii Europene și în alte câteva țări partenere, pentru o perioadă cuprinsă între 15 zile și un an.
Practic, Comisia Europeană, prin Agențiile Naționale, îți asigură transportul, cazarea și o alocație de trai pe întreaga durată a stagiului, astfel încât pe tine să te preocupe doar propria ta experiență și felul în care contribui la comunitatea care te găzduiește.
Există foarte multe tipuri de activități de voluntariat dintre care poți alege, și multe organizații cu experiență care să te găzduiască.
Programul își propune în principal să promoveze solidaritatea, dar include și elemente care susțin dezvoltarea ta personală. Atenția pentru experiența voluntarului și suportul la care poți apela atunci când ai nevoie, sunt doar două dintre aspectelele care diferențiază CES de alte oportunități de voluntariat internațional.
Poți învăța extrem de multe lucruri dintr-o astfel de aventură, așa că ar fi păcat să nu profiți. Cum? Afli puțin mai jos.
Ce suport primești în cadrul unui stagiu de voluntariat prin CES?
În afară de suportul financiar despre care spuneam mai sus, programul este gândit așa încât să ai și o echipă de susținere pe tot parcursul acestei aventuri. Din această echipă fac parte Organizațiile suport, Organizațiile gazdă, mentorii și Agențiile Naționale.
Încă de la căutarea proiectului potrivit și până după reîntoarcerea acasă, Organizația suport va fi implicată în frumoasa ta escapadă. Vei primi de la ei informații despre drepturi și responsabilități, asigurarea de sănătate, structura și principiile programului. Pe parcursul stagiului, vor fi de asemenea în contact cu tine să te ajute atunci când ai nevoie.
Odată ce ai ajuns în comunitatea locală în care îți vei desfășura stagiul, vei cunoaște pas cu pas, Organizația-Gazdă, întreaga echipă din care face parte și mentorul. Mai ales la începutul stagiului, atât Organizația-Gazdă, cât și mentorul îți vor explica dinamica proiectului în care urmează să te implici, cum poți contribui, și cum se potrivesc ideile, planurile și obiectivele tale de învățare în context. Ei te vor ajuta să te acomodezi cât mai ușor și rapid la noile schimbări și te vor susține în ceea ce vă propuneți împreună.
Mentorul rămâne disponibil pentru tine și are un rol important în momentele tale dificile sau atunci când apar nevoi punctuale, dar mai ales în dezvoltarea ta personală și profesională.
Pentru a susține dezvoltarea voluntarilor, pe parcursul unui stagiu Agențiile Naționale organizează și două training-uri: unul la început - cu rolul de-a face mai ușoară tranziția la noua comunitate, de a te conecta cu tinerii aflați în contexte similare și de a te pregăti pentru noutățile ce vin; și unul la jumătatea stagiului în care voluntarii evaluează ceea ce au învățat și ce ar vrea să mai învețe în timpul rămas.
La finalul stagiului primești și un certificat. El se numește YouthPass și detaliază experiența pe care ai avut-o și competențele pe care ți le-ai dezvoltat, să te ajute mai departe în găsirea unui job potrivit.
Îți recomandăm să citești și despre cum îți alegi proiectul CES și cum te pregătești pentru voluntariat internațional.
Dacă ți se pare interesantă ideea, pe platforma https://europa.eu/youth/solidarity_ro poți găsi toate proiectele active și tot acolo poți aplica pentru cel care ți se potrivește cel mai bine. Tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont.