current language

ro

Cum îți alegi proiectul CES?

2022-06-22

scris deCoaliția pentru Voluntariat

European Solidarity Corps, sau Corpul European de Solidaritate este platforma la care ai visat sau nici nu te-ai fi gândit că există ceva atât de organizat pentru dezvoltarea ta personală, implicarea ta directă într-o comunitate internațională prin voluntariat și multe alte beneficii personale și profesionale. Un cadou pe care ai putea să ți-l faci de la 18 ani, până la 30, nu mai devreme și nici mai târziu.

De ce ai vrea să alegi o oportunitate CES ?

Să spunem că ai 18 ani, ca marea majoritate a tinerilor care termină liceul în România, cu o libertate de alegere pentru viitorul tău, mai mult sau mai puțin conștientă, construită de societate, de familie, care poate fi obligatorie, facultativă, dorită, moștenită, neprevăzută. O infinitate de scenarii, modelată și de gen, statut social, religie, politică, dacă vii de la țară sau de la oraș. Dar poate nu ți se pare chiar foarte evident, care e alegerea cea mai potrivită pentru tine. Voluntariatul internațional e o opțiune, chiar dacă nu una extrem de comună în România.

Să spunem că ai 30 de ani și deja ai trecut prin facultate, ai lucrat și ai fost bine cu tine în tot acest timp, dar simți că ai nevoie de o schimbare și trebuie să ieși din cotidianul tău, să te reinventezi, să faci orice altceva diferit de tot ce ți-ai oferit până acum. Oare ar putea să fie CES răspunsul?

Intervalul de vârstă la care poți să faci voluntariatul este foarte flexibil și de asta are o valoare adăuga, în special atunci când simți cu adevărat că e momentul pentru tine și ești pregătit de o astfel de aventură. Unii susțin că voluntariatul ar trebui să fie obligatoriu, dar asta ar distruge toată filosofia puterii tale interioare de a alege conștient și liber. E cu siguranță foarte bun pentru oricine, dar lucrurile nu trebuie forțate.

În primul rând, trebuie să știi ce fel de oportunități CES există, ca să poți să vizualizezi bine visul tău. Poți să faci voluntariat internațional, să scrii un proiect de solidaritate cu alți tineri proactivi și chiar să lucrezi/ faci un internship finanțat internațional.

Voluntariatul prin CES, e un angajament mult mai serios decât voluntariatul în cadrul unui festival sau o acțiune de plantat copaci de exemplu, unde poți dedica atât timp cât vrei tu și poate fi doar o dată pe an. În cadrul CES, te vei implica în funcție de programul propus, între 30 și 38 de ore pe săptămână. Poți să faci voluntariat independent pe o durată mai scurtă de timp de la o lună/ două până la 12 luni - vei pleca singur, dar nu îți imagina că vei rămâne singur tot acest timp, ci vei fi într-un întreg ecosistem de oameni care te vor găzdui, îndruma și poate vor activa ca voluntari alături de tine. Dar poți și să pleci într-un grup de tineri pentru o durată de câteva săptămâni pentru un voluntariat de grup - o experiență de comunitate mult mai intensă, tot într-un ecosistem cu oameni faini.

Durata voluntariatului poate fi un element foarte important care să te ajute să îți alegi experiența. Dacă vrei doar să ,,guști’’ din această oportunitate sau ești sceptic la adaptarea ta în străinătate, poți pleca doar pentru câteva săptămâni. Dacă viața ta este foarte organizată și ai doar o vacanță pe an, este posibil să ți-o dedici unui voluntariat scurt. Dar orice experiență ESC pe termen scurt, poate fi continuată de una lungă, de la cinci luni până la un an, deci ai multe opțiuni din care să alegi.

Alte elemente cheie la care să reflectezi ar fi: ce ți-ar plăcea să experimentezi? unde? de ce? în așa fel încât să construiești experiența la care visezi.

Ce tematică vrei să descoperi, aprofundezi, sau chiar să creezi: artă, cultură, la sănătate, lucrul cu copiii, tinerii, seniorii, cu dizabilități sau fără, de refugiați, educație non-formală, mediu, ecologie, limbi străine, sport, proiecte sociale, etc.? Fiecare proiect poate avea o temă largă, însă cu o mulțime de activități diferite, cu public diferit. În același timp, ai șansa să creezi și un proiect personal.

Voluntariatul în altă țară presupune desfășurarea activităților fie în limba engleză sau cea a țării respective. Limba în care ai vrea să te redescoperi poate să te îndrume unde ai vrea să îți faci voluntariatul. Sau poate ai visat mereu să descoperi o țară diferită de România datorită culturii, gastronomiei, muzicii sau pur și simplu simți că vrei să fii acolo pentru o perioadă din viața ta pentru a te implica într-o comunitate locală. Aici ai de ales dintre țările Uniunii Europene și uneori cele adiacente granițelor EU sau al bazinului Mării Negre/ Mediterane: Turcia, Georgia, Kosovo, etc.

Din punct de vedere financiar totul este acoperit, de la transport la cazare, bani de buzunar și mâncare, asigurare de sănătate, deci nu trebuie să te îngrijoreze nimic. Trebuie să fii doar motivat și dornic de experiențe autentice cu impact atât asupra ta, cât și a celor din jur: de la familia și prietenii tăi până la comunitatea unde te vei implica.

Nu există o rețetă perfectă cu rezultate magice, de exemplu: la 22 de ani e bine să faci voluntariat în Polonia pentru 7 luni, într-un centru de tineret în care să promovezi mobilitățile internaționale, ci doar trebuie să înțelegi ce ar fi mai bine pentru tine și pentru deschiderea orizontului tău. Sau poți să te arunci în necunoscut și să te lași surprins de procesul prin care treci. Sunt foarte multe organizații cu oameni pregătiți să te acompanieze într-o călătorie de acest fel și merită să încerci chiar azi, dacă te entuziasmează astfel de experiențe. 

Acum că ești pregătit să alegi, poti afla mai multe despre program aici.

 

distribuie articolul

proiect derulat de:

partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
partner logo
logo volunteering

Sursa ta de informații despre voluntariat în România.

Powered by  

logo linnify

contactează-ne

  • coalitia@voluntariat.ro