De ce sa implicam voluntari
Pregatirea organizatiei pentru implicarea voluntarilor
Identificarea nevoii de voluntari in organizatie
Coordonatorul de voluntari
De ce sa implicam voluntari
Voluntarii sunt o resursa pentru organizatia dumneavoastra. Ei pot ajuta personalul platit in indeplinirea sarcinilor complexe, pot aduce un plus de valoare servicilor pe care le oferiti beneficiarilor, va ajuta sa ajungeti la mult maimulti oamnei decat ati reusi sa o faceti prin metodele clasice de comunicare. Iata o lista de activitati in care voluntarii spun ca se implica si o lista de beneficii ale implicariii voluntarilor pe care organizatiile le identifica.
Activitati pe care le desfasoara voluntarii in organizatii
- Lucrul cu beneficiarii
- Activitati educative/culturale/recreative
- Organizare evenimente
- Administrative birou
- Redactare documente
- Strangere de fonduri
- Management/coordonare
- Comunicare/relatii publice
- Campanii publice
- Cercetare si/sau anchete sociale
- Activitati de ecologie si turism
- Intretinere bunuri
- Coordonare voluntari
Beneficiile organizatiei datorate implicarii voluntarilor
- Eficientizarea muncii
- Cresterea calitativa in ceea ce priveste resursele umane
- Atingerea scopurilor propuse
- Cresterea calitatii si acoperirii serviciilor
- Realizarea programelor propuse
- Promovarea imaginii organizatiei
- Reducerea costurilor
- Atragerea de noi membri
Aceste informatii sunt extrase din studiul "Voluntariatul in Romania: Starea domeniului", realizat de catre centrul pentru Studiul Democratiei din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in perioada mai-iulie 2007. Studiul a fost efectuat la solicitarea Pro Vobis, in cadrul unui proiect sprijinit financiar de catre USAID si World Learning International in cadrul Programului pentru Consolidarea Societatii Civile din Romania.
Pregatirea organizatiei pentru implicarea voluntarilor
Aceasta este etapa pregatitoare, aceea de planificare, implicand schimbari la nivelul documentelor organizatiei, la nivelul atitudinilor din cadrul organizatiei si al modului de lucru. Ea presupune: declararea voluntariatului ca o valoare a organizatiei; analiza nevoilor organizatiei in ceea ce priveste implicarea de voluntari; elaborarea unui set de politici/proceduri; numirea/ angajarea unui coordonator de voluntari; redactarea documentelor necesare; alocarea unui buget pentru implicarea voluntarilor. Citeste mai multe aici despre pregatirea organizatiei pentru implicarea voluntarilor.
Identificarea nevoii de voluntari in organizatie
O identificare corecta a nevoii de voluntari in organizatie va va ajuta sa cautati exact voluntarii de care aveti nevoie pentru a spori calitatea si performanta activitatilor si serviciilor dumneavoastra si a creste gradul de satisfactie al beneficiarilor directi. Exista doua stadii de identificare a nevoii de voluntari: la nivelul organizatiei si la nivelul fiecarui post in parte. Pentru primul nivel (nevoia de voluntari in organizatie) faceti o lista a acelor activitati care nu figureaza in fisa postului niciunui angajat dar care sunt esentiale pentru bunul mers al lucrurilor.
Acestea vor fi de cele mai multe ori activitati administrative de birou, cum ar fi de exemplu sortarea corespondentei, trimiterea faxurilor, solicitarea ofertelor de pret pentru diferite evenimente/publicatii ale organizatiei, mentinerea legaturii prin e-mail cu colaboratori, beneficiari, donatori, membri etc., dar si redactarea buletinului informativ, actualizarea paginii web, traducerea de documente, organizarea de evenimente etc. Dupa ce ati facut aceasta lista, adresati fiecaruia dintre angajatii organizatiei urmatoarele intrebari:
- Care sunt atributiile/responsabilitatile postului dvs. pe care va face placere sa le indepliniti?
- Care sunt atributiile/responsabilitatile postului dvs. pe care nu va considerati suficient de calificat/a sa le indepliniti?
- Care sunt atributiile/responsabilitatile postului dvs. pe care nu va face placere sa le indepliniti?
- Care sunt atributiile/responsabilitatile postului dvs. pe care nu nu doriti/nu considerati ca este treaba dvs. sa le indepliniti?
- Ce alte activitati/proiecte ati dori/aveti nevoie sa le derulati/initiati in cadrul postului dvs. dar nu aveti niciodata timp pentru ele?
- Care sunt activitatile/proiectele pe care ati dori sa le vedeti derulate in organizatie dar pentru care nici un membru al echipei nu are calificarea necesara sau timpul necesar?
- Care sunt activitatile/responsabilitatile postului dvs. pentru indeplinirea carora simtiti nevoia de a fi ajutat/a de unul/mai multi voluntari pentru a le indeplini la standarde ridicate de calitate si eficienta?
Suprapuneti rezultatele celor doua evaluari si veti avea o lista completa cu sarcini pentru care organizatia dvs. are nevoie de sprijinul voluntarilor. In cazul in care sunt prea multe, faceti impreuna cu echipa o ierarhizare in functie de importanta acestora pentru prioritatile organizatiei si concentrati-va eforturile pe lista de saricni identiifcate ca fiind prioritare.
Incercati sa combinati sarcinile astfel obtinute pentru a contura fise de post pentru pozitiile care vor fi ocupate de voluntari. Imbinati in realizarea acestor fise de post sarcini administrative cu sarcini constructive care necesita abilitati/cunostinte comune si alaturati lista acestora. Alocati un supervizor din randul peraonalului angajat pentru fiecare pozitie astfel descrisa. Aveti acum fisele de post pe baza carora puteti realiza anunturile de recrutare sau cererea de voluntari catre centrul de voluntariat din localitatea dvs.