De ce sa implicam voluntari
Pregatirea institutiei pentru implicarea voluntarilor
Coordonarea activitatii voluntarilor
Modele de programe de voluntariat in institutii publice
De ce sa implicam voluntari
Institutiile publice au un rol complex in comunitatile in care sunt localizate. Rolul lor se extinde dincolo de cel conferit prin lege si documentele programatice proprii. Orice institutie publica are un rol si o responsabilitate de asumat in raport cu dezvoltare comunitatii locale. Analizand acest rol din punct de vedere al rolului institutiilor publice in dezvoltarea voluntariatului la nivel local putem identifica urmatoarele aspecte importante pentru orice institutie publica ce isi doreste recunoasterea sa in comunitate ca actor implicat si responsabil:
- abordarea creativa a problemelor comunitatii
- apropierea de cetateni
- implicarea comunitatii in solutionarea problemelor
- completarea resurselor materiale cu resursa umana
- depasirea constrangerilor bugetare
- manifestarea responsabilitatii fata de comunitate
- schimbarea perceptiei de asistat a cetatenilor
- asumarea activa a rolului de facilitator/mediator intre actorii din comunitate
Aceste roluri pot fi usor indeplinite prin sprjinirea programelor de voluntariat la nivelul comunitatii. Prin derularea acestor programe, orice institutie publica dovedeste deschidere si initiativa in abordarea creativa a problemelor societatii, apropiindu-se de cetateni dintr-o alta perspectiva decat cea a rolului sau institutional. Cetatenii sunt antrenati direct in solutionarea problemelor locale, ceea ce ii responsabilizeaza cu privire la mentinerea starii de fapt multumitoare rezultata prin solutionarea problemelor.
Resursele materiale nu sunt niciodata suficiente pentru a face fata abundentei de nevoi, de aceea programele de voluntariat ofera institutiilor posibilitatea de a completa resursele disponibile cu energia, abilitatile si talentul voluntarilor care doresc sa se implice in comunitatea lor.
Pregatirea institutiei pentru implicarea voluntarilor
Etapa pregatirii pentru implicarea voluntarilor in activitatile si programele institutiei este foarte importanta. Trebuie sa va asigurati ca aveti nevoie de voluntari, ca stiti pentru care sunt activitatile in care acestia se vor putea implica si care sunt abilitatile, competentele si cunostintele de care au nevoie pentru a indeplini cu succes aceste sarcini. Este etapa in care trebuie sa identiifcati care sunt regulile esentiale ale institutiei in ansamblu si ale departamentului in care vor fi implicati voluntarii pentru a le putea explica acestora.
Nu uitati ca voluntarii nu stiu cum functioneaza institutia in interior si din lipsa de cunoastere pot aparea conflicte. Identiifcati persoanele care au abilitattea sa supervizeze activitatea voluntarilor si asigura-ti-va ca acestea inteleg ce este voluntariatul, care sunt limitele responsabilitatilor pe care le poate delega unui voluntar in baza procedurilor si regulilor interne ale institutiei. Este foarte important sa va asigurati ca persoana respectiva doreste sa lucreze cu voluntarii si este disponibila pentru oferirea de informatii, asistenta, sfaturi si ajutor voluntarilor.
Citeste mai multe aici despre pregatirea organizatiei pentru implicarea voluntarilor.
Modele de programe de voluntariat in institutii publice
Descarca aici informatii despre programul "Elevi pentru comunitate", desfasurat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Scoala Ioan Bob, scoala nr. 21 si Liceul Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Descarca aici informatii despre programul "Tratament pentru suflet" desfasurat de centrul de Voluntariat Zalau in parteneriat cu Spitalul Judetean Salaj si Biblioteca Judeteana "Ionita Scipione Badescu" Salaj.
Vrei sa propui un program pentru aceasta sectiune? Scrie-ne la provobis@provobis.ro